Om Uttersberg

Om Uttersberg

Järnframställning och Kolkörning

Allt som har anknytning till UPosted by Mona Westerlund Mon, February 11, 2008 21:34:14
I Uttersberg händer det inte så mycket just nu. Men i Ramsberg händer det grejer. Vi hade ett kulturevenemang här i helgen, Vinterspår. Lokala hantverkare ställde ut sina alster både lördag och söndag och på lördagskvällen var det Berättarafton i Nya Ramsbergsgården. Den är inte så ny, det är ett gammalt hus som byggdes som ålderdomshem till att börja med. Det har inrymt lite olika verksamheter och i dag är det Kursgård, Vandrarhem m m.

Där var en författare och konstnär, Erik Lindström, som läste en berättelse av en av "bygdens söner", Gunnar Fredriksson, som levt och verkat i denna bygd hela sitt liv. Det som lästes var en berättelse om Kolkörning, som jag tyckte var intressant. Jag var som barn alltid fascinerad av detta. Vi barn väntade på den dagen när bönderna började köra kol till järnvägen varje vinter, jag har skrivit lite om det på sidan "Vardagen". Träkol användes vid järnframställning och var nog det enda som gick att använda som bränsle. Tack vare träkolet och järnet fick Bergslagen ett ganska stort välstånd under lång tid. Sverige skulle nog inte ha fått den utveckling som det fick utan järnet.

När jag letade efter om Gunnars berättelse fanns på nätet hittade jag en annan sida, som handlade om just järnframställning. Den heter Karmansbo och är skriven av Gunnar Ahl (ännu en Gunnar) och han beskriver järnframställningen på ett bra sätt, intressant och lättfattligt. Han skriver också lite om Karmansbo. Det är ju ett samhälle mycket nära Uttersberg och som har en likartad historia, vilket jag tyckte var intressant.

Gunnar Fredriksson har skrivit sina berättelser för hand men en kvinna från Gammelbo, Maria Ströman, som forskat mycket om bygden, har skrivit ner hans historier och Erik Lindström hade dem på sin dator. Efter att jag pratat med Gunnar och fått hans tillstånd att publicera hans berättelser så har jag lagt upp hans Kolkörning på nätet och länkat, både till denna och till sidan Karmansbo. De finns på "Nyheter", bara att klicka sig fram.

  • Comments(1)//blogg.uttersberg.net/#post17